Teamviewer: mások gépének irányítása

Hányszor kerültünk már olyan helyzetbe, hogy jó lett volna hozzáférni kollégánk vagy barátaink gépéhez, megmutatni egy trükköt, esetleg fájlokat megosztani…

A legújabb Magyar nyelvű TeamViewer:


TeamViewer v5.0.7904

 

Korábbi Magyar verziók a lap alján!

Vissza a Letöltések oldalra

 
 

Leírás

Sajnos a megoldás a legtöbb esetben nem triviális: a különböző megosztott mappák és hasonló szolgáltatások csak kényszermegoldások. A legjobb az lenne, ha teljes hozzáférésünk lenne a „távirányított” gépre, a fájlokon keresztül az operációs rendszerig. A Teamviewer nevű ingyenes szoftver minderre képes, lássuk hogyan!

A legjobb az egészben, hogy a szoftvert (ha ezt az opciót választjuk) még installálnunk sem kell, egyszerűen elindítjuk, és máris működik. Ez az opció nagyon hasznos, ha publikus helyekről szeretnénk hozzáférni egy másik számítógéphez. A dolog működésének egyetlen (fontos) feltétele van: a teamviewer-nek futnia kell azon a gépen is, amelyiket irányítani akarjuk. Ha mindkét gépen fut a szoftver, nincs más dolgunk mint beírni távoli gép azonosítóját, azaz ID-jét. (a gépek ID-jét a szoftver elindítása után kijelzi).

Csatlakozás előtt számos lehetőség közül választhatunk: van csak fájlmegosztás (másolás, törlés és megnyitás), de van „prezentációs” mód is: ekkor teljes vezérlést kapunk a távoli gép munkaasztalához, mintha csak a saját PC-nk előtt ülnénk. Ezen felül választhatjuk a rendszergazdák által jól ismert VPN módot is. A fájlátvitel a legkönnyebben használható szolgáltatás: gyakorlatilag olyan, mint egy FTP, vagy bármilyen fájlkezelő. Aki látott már Total Commander-t vagy bármilyen FTP klienst, az könnyedén el fog boldogulni ezzel a felülettel is.

5.x kiadás


TeamViewer v5.0.7687
TeamViewer v5.0.7572
 TeamViewer v5.0.7545
TeamViewer v5.0.7526
TeamViewer v5.0.7478
TeamViewer v5.0.7418
TeamViewer v5.0.7359
TeamViewer v5.0.7312
TeamViewer v5.0.7255

  5.0 kézikönyv letöltése
 

4.x kiadás


TeamViewer v4.0.5769
TeamViewer v4.0.5518
 TeamViewer v4.0.5503
TeamViewer v4.0.5474
TeamViewer v4.0.5459
TeamViewer v4.0.5543
TeamViewer v4.0.5671

  4.0 kézikönyv letöltése
 

   3.x kiadás
 

TeamViewer v3.6.5523

3.6 kézikönyv letöltése
 

 

Az angol nyelvű verzió itt tölthető le!

A prezentációs mód már jóval izgalmasabb és több mindenre is használható. Ebben az esetben (persze, csak ha a távoli gépen is engedélyezve van), akár teljes hozzáférést is kaphatunk a távirányított számítógéphez, programokat és rendszerablakokat nyithatunk meg és használhatunk – az apró sebesség különbséget leszámítva (hiszen távoli eléréssel minden egy kicsit lassabban reagál) teljesen olyan mintha ott ülnénk a szóban forgó PC előtt. Ez főleg hibaelhárításnál lehet hasznos, de oktatási célokra is remek, sőt akkor is nagyon hasznos, ha saját, bekapcsolva hagyott gépünket érjük el valahonnan messziről:-) 

A szoftver a biztonságra is ügyel: a hozzáféréseket csoportokba rendezhetjük, biztonsági szint szerint, így pontosan megadhatjuk, hogy kik- honnan, és milyen mélységig férhetnek hozzá a gépünkhöz. Persze akárki nem kutakodhat a gépen, pontosan ezt van hivatva kivédeni az azonosító (ID), ráadásul még egy jelszó is van az ID számon kívül.

A Teamviewer működik tűzfalakon keresztül is, sőt a kapcsolat nincs két felhasználóra korlátozva, akár több személy is prezentálhat ugyanazon a gépen. A biztonságért az ún. RC4 session kódolás felelős, amely minden adatot kódolva küld el a hálózaton keresztül, ez RC4 a szabvány SSL protokollra épül, tehát elég biztonságos, és persze minden hozzáférés (és próbálkozás) logolva van. Ha tehát irányítani akarjuk valaki gépét, csak kérjük meg, hogy töltse le az alig 1MB méretű szoftvert, adja meg azonosítóját, és máris indulhat munka (vagy a móka…). Otthoni használatra teljesen ingyenes!

FONTOS!
A TeamViewer magyar verzió automatikus indítási hibáinak javítása.

A Microsoft Vista operációs rendszerre telepített TeamViewer egy háttérben futó szolgáltatásként (TeamViewer_Service.exe) is jelen van a rendszerben. A Windows XP operációs rendszerben ez a szolgáltatás modul, csak akkor indul el, ha a programban aktiváljuk az Automatikus indítás funkciót. A TeamViewer magyar verziója, valamilyen okból kifolyólag, nem hajlandó elindulni, ha ez a szolgáltatás modul fut. Készítettem egy kis javítást hozzá, amely orvosolja ezt a problémát.

Milyen műveleteket hajt végre ez a telepítő?
A TeamViewer_Service.exe szolgáltatás leállítása.
A szolgáltatás modul 'inaktiválása'.
Automatikus indítási bejegyzés hozzáadása a rendszerleíró adatbázis [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] kulcsához.

TeamViewer magyar javítás

                         

                   Az automatikus indítási hiba javítása
                   itt tölthető le!