Ebben a témában a Xiaomi Home által kezelt okoseszközök beépülő moduljainak (plugins) általunk készített honosításaival találkozhattok.
A beépülő modulok alapértelmezett telepítési/letöltési könyvtárai a következők lehetnek: Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/mpk/*** vagy (az újabb formátum esetén) Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/rn
***A fentebb említett elérési útvonalban láthattok 3 csillagot. A csillagok helyére a párosított eszköz vezérlőprogramjának számmal jelölt mappája kerül. Minden eszköz esetében saját sorszámmal ellátott könyvtár rejti annak vezérlőprogramját (lásd alábbi táblázat).
Például a saját robotporszívóm beépülő moduljának elérési útvonala a következő: Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/mpk/82/899.apk
Ebben az esetben a 899.apk a robotporszívóhoz tartozó alkalmazás, amellyel irányíthatjuk a kicsikét. Nekem ezt az apk fájlt kell megdolgoznom, ha magyar nyelven szeretném viszontlátni azt. Természetesen minden eszköz más és más sorszámmal rendelkezik, például a Gateway beépülője a 108-as sorszámú könyvtárban pihen, és így tovább...
A letöltési könyvtár eléréséhez nem szükséges root jogosultság, így bármely fájlkezelővel könnyedén elérhető a tartalma, feltéve ha az általunk magyarított Xiaomi Home alkalmazást telepítettétek.
Ha rendelkeztek a megfelelő eszközzel, amelyhez egy adott honosítás készült, jelezzetek vissza, hogy minden megfelelően működik/jelenik-e meg a magyar változatban. Ha korrekcióra, vagy (új verzió megjelenése esetén) fordításra lenne szükség, írjatok a zityisoft@gmail.com e-mail címre.
Egy kis magyarázat a táblázat jelöléseivel kapcsolatban:
Sorszám - Ez annak a mappának a számát jelöli, amelybe a bővítmény kerül. Például a fenti Xiaowa robotporszívó vezérlőprogramjának teljes elérési útvonala a következő: Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/mpk/82/899.apk
Fájl neve - Ez maga a beépülő modul, azaz a készülék vezérlőprogramja. Egy adott eszközhöz tartozó apk fájl neve változhat, ha időközben frissül a beépülő. Ebben az esetben (ha jelzitek), én elkészítem az új verzió fordítását/frissítését is.
Eszköz neve - Ez annak az eszköznek a neve, amelyhez a fordítás készült. A linkre kattintva további információkat kaphattok a termékről, illetve a megvásárlási lehetőségeiről.
Honosítás - Ebben az oszlopban találjátok az eszközhöz tartozó magyarítás telepítőt. A telepítés menetéről lentebb találhattok információkat [2. lépés].
Kiadás dátuma - Ebben az oszlopban a bővítményhez készített honosítás kiadási/frissítési idejét láthatjátok.
Fontos megjegyeznem, hogy fenti címről letölthető magyarítás nem maga a program, azt először magyarítanotok kell a letölthető magyarítás telepítővel! Aki még új itt a fórumon, és nem ismeri ennek a menetét, az tekintse meg az alábbi videót.
Itt gyorsan hozzáteszem (mert korábban már kaptam ejnye-bejnyét érte), hogy a videóban nem azért szerepelnek rövid ékezetes karakterek a hosszúak helyett, mert full kretén vagyok a hejesirásho, hanem azért mivel azok hibásan jelennek meg a bemutatóban.
A beépülő magyarításának és alkalmazásának lépései
Előljáróban annyit, hogy... Először mindenképpen telepítenetek kell a magyar nyelvű Xiaomi Home alkalmazást, hogy hozzá tudjatok férni a rendelkezésre álló beépülőhöz, amit magyarrá kívántok tenni. A következőkben én a saját robotporszívóm példáján át mutatom be a folyamatot.
[1. lépés]: Androidos készüléketeken navigáljatok az Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/mpk/82 mappába, ahol látnotok kell egy 899.apk nevű állományt. Ezt a fájlt másoljátok át számítógépetekre egy (lehetőleg) üres mappába.
[2. lépés]: Töltsétek le a fenti táblázatból a Xiaomi Xiaowa Robot Vacuum Cleaner C102-00 készülékhez tartozó beépülő magyarítás telepítőjét, ami egy 899.exe nevű fájl lesz, és helyezzétek az androidos készüléketekről kimásolt és számítógépetekre helyezett 899.apk mellé. A magyarítások telepítési módja videóban láthatjátok hogyan zajlik a magyarítás menete, erre bővebben nem térnék ki.
[3. lépés]: Amint lefutott a magyarítás telepítő, kapni fogtok egy 899.apk nevű fájlt, ami már tartalmazza a magyar fordítást.
[4. lépés]: Ezt a honosított 899.apk fájlt másoljátok vissza androidos készüléketek -> Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/mpk/82 mappájába. Ne telepítsétek, csak másoljátok át a megadott helyre!
[5. lépés]: Indítsátok el a Xiaomi Home alkalmazást, vagy koppintsatok a robotporszívó parancsikonjára (ha előzőleg már kitettétek azt a kezdőképernyőre), és ha az ördög is úgy akarja, az alkalmazás magyarul köszön vissza rátok!
Nagyon úgy néz ki, hogy a Xiaomi az újabban kiadott beépülő moduljainál (plugins) szakít a korábbi apk hagyománnyal, és egy új rn formátumú bővítményt fog bevezetni a jövőben. Az átállás folyamatos, néhány eszköz még mindig a korábbi apk formátumot használja, de ez szerintem a bővítmények frissítésével változni fog. Ez végülis jó hír, mivel így mind nektek, mind pedig nekem jelentősen leegyszerűsödik a honosítás menete, mivel nem egy összeállított apk fájlt kell szerkesztgetni, hanem egy kibontott mappa struktúrán belül lévő main.bundle nevű nyelvi állományt kell megdolgozni, illetve a lefordított állományt bemásolni a megfelelő helyre.
Példaként most a Mi Temperature and Humidity Monitor plugin magyarításának a módját szemléltetném pár soron keresztül. Miután letöltöttétek a fenti táblázatból a Mi Temperature and Humidity Monitor magyarítást, a csomagban található main.bundle nevű fájlt, be kell bemásolnotok az Android\data\com.xiaomi.smarthome\files\plugin\install\rn\1000015\1001045\android mappába (az eredeti felülírásával). Elképzelhető, hogy a beépülő indítása előtt egy gyorsítótár ürítésre is szükség lesz a telefonon.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.